February 18, 2022

Blomberg's Ecuador

Blomberg's Ecuador

Door Krupskaia Quevedo, Quito 2 oktober 2014

Fragmenten vrij vertaald en bewerkt door Sandra van Berkum

Blomberg heeft zijn leven gewijd aan reizen en aan het verlangen om Ecuador bekendheid te geven. Dat deed hij door middel van zijn fotografie, schrijven en het maken van documentaires.

Ecuador was voor Blomberg een ongerept, exotisch land. De diversiteit aan landschappen, ecosystemen en etnische groepen fascineerde hem. Hij reisde langs eilanden, door tropische wouden en de Andes en over de Stille Oceaan. Alles wat leven en beweging vertegenwoordigt interesseerde hem.

De natuurlijke rijkdom van Ecuador en het feit dat hij toegang kreeg tot het leven van de mensen daar, was voor hem zeer aantrekkelijk. Blomberg fotografeerde Ecuador in de jaren 50, 60 en 70; niet met de ‘koloniale’ blik van een buitenlander die tijdens geforceerde fotoshoots op zoek is naar ongewone beelden. Integendeel, Blomberg leefde bij de gemeenschappen; hij nam deel aan de uitingen van hun folklore – festivals, ceremonies en rituelen – en aan hun dagelijks leven. In zijn fotografie staat het etnografische aspect voorop. Het draagt bij ​​aan de herinnering en de identiteit van Ecuador. Tegelijkertijd toont zijn fotografie een heel menselijke kant, vol energie.

Blomberg fotografeerde vooral stadsgezichten, maar wanneer hij op het platteland was, gaf hij de voorkeur aan het contact met de bewoners en fotografeerde hij portretten en taferelen uit hun dagelijks leven. Aan zijn beelden zie je dat Blomberg zijn onderwerpen niet stoort. Ze zijn ontspannen, nieuwsgierig en duidelijk vol bewondering voor deze ontdekkingsreiziger en fotograaf die zich zo voor hen interesseert. Blombergs portretten laten een zeer spontane taal zien. Degenen die voor zijn camera poseerden tonen ook vaak een zekere nederigheid. Blomberg wist steeds het juiste moment te vangen.

Blomberg had een sterk esthetisch gevoel en een groot ​​vermogen tot het maken van mooie beelden. Maar wanneer je zijn foto’s in de archieven in Quito (Ecuador) bekijkt, voel je dat het bij hem verder ging dan dat. Hij moet zich bewust zijn geweest van toekomstige generaties. Blomberg liet duizenden foto’s na, maar liefst zesendertig documentairefilms, notitieboekjes van zijn reizen, tekeningen, tijdschriftartikelen en meer dan twintig boeken die zijn uitgegeven in het buitenland.

Blomberg vormt een inspiratiebron voor ontdekkingsreizigers en antropologen, moedigt hen aan om te reizen en onderzoek te doen.

Blombergs foto’s zijn historische en artistieke documenten geworden die bijdragen aan het collectieve geheugen van Ecuador. Ze nodigen uit tot verwondering over het land en zijn cultuur. Bovendien dragen ze bij aan het besef dat tradities en het milieu van belang zijn en behouden moeten worden. Daaraan draagt het beheer van Blombergs archief en het vergroten van zijn bekendheid bij.

bron: :L'oeil de la Photographie, https://loeildelaphotographie.com

met vriendelijke toestemming van Jean-Jacques Naudet